Søg efter fil

Af og til har man brug for at søge efter en fil, hvor man kun kan huske en del af filnavnet eller indholdet. I nedenstående eksempel søges efter en opskrift med pasta.
Man søger f.eks. således i en stifinder:

 1. Start stifinder.
 2. Klik en gang på (C:). Det er den primære harddisk C:, der oftest indeholder programmer m.v. Nogle computere har også (D:) eller flere drev. Hvis du ved, at filen ligger på D: , kan du bare starte direkte med D:
  Det samme gælder naturligvis, hvis du ved, at filen ligger i Dokumenter eller billeder
 3. Øverst i højre hjørne er der et søgefelt

 4. I dette eksempel skrives der pasta i feltet, og derefter trykkes på Enter-tasten.
 5. søgeresultatet indeholder bl.a. disse filer

 6. Den fjerde opskrift var den jeg ledte efter, så derfor klikker jeg på den linje. Og så kommer opskriften frem i Word, selvom det er et gammelt filformat, og nyere word-dokumenter hedder docx i filtype.

Notifikationer fra Facebook

Mange oplever at det vælter ind med mails, og at smartphonen kommer med lyde i massevis, når man har installeret Facebook-App. Det skyldes at, Facebook sender mange beskeder (notifikationer) til dig for at orientere om:

 • Hvad dine venner har skrevet på deres egne vægge
 • Invitationer til spil dine venner spiller
 • At nogle har kommenteret på et indlæg/foto, som du tidligere har sat like ved eller skrevet noget om
 • At der er kommet beskeder til dig

Generelle indstillinger vedr. notifikationer

Mange modtager flere beskeder, end de ønsker, så heldigvis kan en del af dem begrænses.

 1. Klik på hængelåsen i højre side af topmenuen

 2. Og dernæst på Se flere indstillinger i bunden af menuen.

 3. Vælg Notifikationer i menuen til venstre

 4. Det kan anbefales at kigge på de fire hovedgrupper for indstillinger. Den første, der hedder På Facebook, vises her:

 5. Det kan anbefales at slå den øverste med lyden fra. Kig på alle indstillingerne, og hvis der er nogle, du er i tvivl om, så spørg andre. De fleste Facebook-brugere er positive og hjælpsomme mennesker.

Stop notifikationer vedr. invitationer til spil eller indlæg, som andre svarer på

I topmenuen er der vist 4 standard-ikoner. I nedenstående eksempel vises, at der er en notifikation

I dette tilfælde drejede det sig om et foto, som jeg har markeret med Like.

Da jeg ikke ønsker flere beskeder, hvis andre skriver noget om det foto, klikker jeg yderst til højre på tegnet, der viser pil ned.

Dernæst vælger jeg Slå notifikationer om dette billede fra.

Hvis det havde været en invitation til et spil, så havde jeg valgt tegnet med X og brugt muligheden for at fravælge invitationer fra det spil i fremtiden. Spil er en af de ting, jeg ikke bruger på Facebook, men andre kan sikkert have fornøjelse af det.

Vægge og beskeder på Facebook

På Facebook kaldes forsiden for en væg. En væg kan sammenlignes med en opslagstavle, og der er nogle, der ikke kan finde ud af, hvor de skriver hvor.

Chat eller en personlig besked bruges når du skal kommunikere direkte med en anden person. Du kan starte en Besked til en ven, hvis du klikker i topmenuen på ikonet, der viser talebobler. Når du holder musen over ikoner, vil der komme til at stå beskeder.

I feltet med Til: kan du vælge den ven, du gerne vil kommunikere med. Hvis du gerne vil skrive samme personlige besked til flere venner samtidigt, så kliker på ikonet, der viser en person og et +. Der kan du tilføje flere venner til Chat.

Når du skriver på en væg, der tilhører dig selv eller en anden person, skal du være opmærksom på, at alle teoretisk set kan se, hvad du skriver.

Når du skriver på en væg, der hører til en side (f.eks. en sportsklub), så kommer teksten i øjeblikke til at stå nederst til venstre, så den er ikke særligt tydelig for alle de andre medlemmer. Hvis den, der administrerer sidens væg, skriver, så kommer det til at stå i den store højre kolonne, så det du skriver på en “side-væg” er mere skjult.

I en gruppe kan du også skrive på væggen. Det vil fremgå tydeligt, og andre kan straks se dit opslag. Administratoren af gruppen kan vælge at fastgøre et opslag. Så vil det blive stående øverst, og det er sandsynligt, at et fastgjort opslag vil blive set af de fleste i gruppen.

Oprydning på computer / flytning af filer i windows stifinder

En fil kan være f.eks. et dokument eller et billede. Nogle filer bør du ikke flytte rundt på. Det kan f.eks. være filer, der ligger under programmer.

I dette tilfælde flyttes nogle filer fra en mappe, der hedder Gemte billeder til en ny mappe, der kommer til at hedde Februar 2016.

 1. Start med at åbne stifinderen. (Hvis du er i tvivl om, hvor du finder den, så klik på tegnet med lup og skriv Stifinder.)

 2. Først oprettes en mappe, der hedder 2016. Klik en gang på Billeder ude i menuen til venstre og klik derefter på ikonet i toppen, der hedder Ny Mappe. Så er der lavet en ny mappe. Den har fået teksten Ny mappe og teksten er markere med blåt. Når en tekst er markeret med blåt, så betyder det, at det bliver overskrevet, hvis du bare begynder at skrive. I dette tilfælde er det helt perfekt. Der skrives 2016 oven, og den oprindelige tekst forsvinder. Hvis du har dummet dig, og klikket på teksten, så kan du risikere, at der f.eks. kommer til at stå 2016 Ny mappe. Hvis det er sket, må du fjerne den sidste del af teksten, så det ser pænt ud J
 3. Når 2016 er oprettet, kan der klikkes på teksten. Så kommer man ind i en tom mappe, hvor man kan oprette en ny mappe, der hedder Februar 2016. Man kan selvfølgelig også oprette Januar 2016 osv.
 4. Under Billeder og Gemte Billeder findes de fotos, der skal flyttes.

 5. Hvis du er i tvivl om, hvor noget rent fysisk er placeret på computeren, så kan du se det i linjen, der er lige over de 3 fotos. I dette tilfælde er det Denne pc og så en mappe, der hedder Billeder. Og en undermappe, der hedder Gemte billeder.
 6. Der er 3 fotos og en video i denne mappe. Jeg vælger at flytte dem alle sammen, så først trykkes på CTRL A (når man skriver sådan, betyder det at de to taster skal holdes nede samtidigt, men du må godt slippe dem igen.) Hvis du har gjort det rigtigt, så vil de blive markeret med en klar lyseblå farve.

 7. For at flytte dem, bruger jeg genvejstasterne CTRL X. Hvis det bliver gjort rigtigt, så vil den klare lyseblå farve blive mere dæmpet.

 8. Computeren husker nu, at det var de fire filer, jeg ville flytte. Nu skiftes der til destinationen, og det er Billeder > 2016 > Februar 2016

  Da mappen lige er oprettet, er den naturligvis tom.

 9. For at flytte de fire Filer, bruger jeg genvejstasterne CTRL V
 10. Nu er filerne landet det rigtige sted.

  Og jeg kan vælge at slette mappen med Gemte billeder ved at markere mappen og klikke på sletteikonet

Download fil fra Facebook-gruppe

Hvis du vil redigere en fil, der ligger i en gruppe, skal du starte med at downloade filen. Det gøres således:

 1. Klik på Filer i topmenuen.

  I dette eksempel er en del af filnavnet visket ud, men det kan ses, at det er en excel-fil, fordi typen er xlsx

 2. Klik på Filnavnet eller på Hent yderst til højre.
 3. Filen bør åbne sig automatisk. For at kunne redigere filen, skal du klikke på knappen med Aktiver redigering.

 4. Når filen er gemt, kan du uploade den. Se eventuelt vejledningen vedr. Upload

Upload filer på Facebook

Hvis du vil uploade en fil til Facebook, kan du gøre det i en gruppe således:

 1. Lav Filen – det kan f.eks. være et Word-dokument.
 2. Klik på Filer i menuen, der oftest består af Debat, Medlemmer, Begivenheder, Billeder og Filer.
 3. Klik på knappen med Overfør fil.
 4. Skriv en tekst. Det kan f.eks. være noget i stil med: Du er velkommen til at redigere filen. Hvis du ikke kan det, så skriv dine rettelser herunder, så sørger vi for, at det bliver ændret i Filen, og så kommer der en ny version.
 5. Udpeg Filen på din computer. Facebook ændrer reglerne for fil-størrelse, men du kan altid se den aktuelle regel i vinduet.
 6. Klik på Gem og Filen vil blive uploadet. Nu kan alle se den, og på Debatsiden vil der være mulighed for at bruge forhåndsvisning, så andre kan se Filens indhold, selvom de f.eks. ikke har Word installeret på deres computer.