Mettes hurtigt-bagte boller

Ingredienser:
115 g smør
1 ½ dl mælk
1 pk gær
3 spsk sukker
½ tsk salt
2 æg
375 g mel (6 dl)

Resultat 18 boller (ca.)

  1. Smelt smørret – hæld mælken i og rør gæren ud i det.
  2. Tilsæt 1 ½ æg (det sidste halve æg bruges til pensling af bollerne) og resten af ingredienserne
  3. Sæt dejen på 2 plader med 2 skeer og lad det hæve i 15 min. et lunt sted
  4. Pensl bollerne og bag dem på 200 grader i 15 min. – Varmluftsovn 180 grader i 13 min.

Kvarkkage

Bunden

  • 200 g sukker
  • 3 æg
  • 250 g fint hakkede hasselnøddekerner
  1. Æg og sukker piskes godt og luftigt sammen.
  2. De hakkede nødder vendes i æggemassen.
  3. Massen hældes i smurt tærteform.
  4. Bages ved 180 grader C. varmluftsovn i 20 minutter.
  5. Mærk om overfladen er fast, før du tager den ud af ovnen.
  6. Lad bunden køle lidt af, før du hælder chokolade på.
  7. Lad bunden blive i tærteformen.

Chokolade mellemlag

  • 100 g mørk chokolade
  • Hak chokoladen fint (eller brug et rivejern)
  • Fordel chokoladen over bunden.
  • Bunden med chokolade behøver ikke køle helt af, før du tilføjer kvarkfyldet.

Kvarkfyld

  • 5 finthakkede mandler
  • 3 æg
  • 2 spsk sukker
  • 250 g kvark
  • ¼ tsk reven muskatnød
  1. Pisk de finthakkede mandler, æg og sukker grundigt sammen.
  2. Rør kvark og muskatnød i.
  3. Fordel kvarkfyldet over chokoladelaget.
  4. Bag ved 180 grader C. varmluftsovn i 30 min.

Pynt

250 g kvark smøres ud over kagen.

Pynt med blåbær, jordbær eller andre friske frugter.

Mettes brød uden mel

Ingredienser.

  • 1 dl vand
  • ½ dl olie
  • 1 tsk salt
  • 4 æg
  • Blandede frø, kerner og nødder (undgå korn). Det kan f.eks. være usaltede valnødder, mandler, solsikkefrø, hørfrø, græskarkerner, sesamfrø og/eller pekannødder mm.

Tilberedning:

  1. Tag en håndfuld mandler eller nødder. Hak dem fint (f.eks. i minihakker). Det bliver den mel, der holder brødet sammen.
  2. Find ud af, hvor mange dl der kan være i den form, du skal bage i. I min er der plads til 1,4 liter. Derfor mixer jeg 1,3 l dej.
  3. Hænd vand, olie, salt i en skål. Slå æggene ud deri.
  4. Hæld en blanding af det, du har af nødder i skålen, indtil der er lidt mere end det, der skal være i skålen. For mit vedkommende fylder det ca. 1,45 l.
  5. Pisk dejen (gerne med dejkroge) med i et par minutter og hæld den i formen. Hvis der er lidt rigeligt nødder og kerner i, så de rager lidt op, så skal du ikke fortvivle. Hæld en anelse mere vand i, hvis de slet ikke rører det flydende æg/vand og rør lidt rundt. Der sker ikke noget ved, at de rager lidt op. Det smager bare lækkert, når brødet er færdigt.

  6. Bag brødet i varmluftsovn 1 time og 15 min. ved 160 grader Celsius.
  7. Når det er færdigt, så lad det køle af, før du sætter det i køleskabet. Dette brød holder sig længere i køleskabet, og man kan vælge at skære meget tynde skiver af det.